Снеговалеж и буря вилняха в Мадрид, Лисабон и Тбилиси
Снеговалеж и буря вилняха в Мадрид, Лисабон и Тбилиси / снимкa: БГНЕС
Силен снеговалеж затрудни автомобилното движение в много райони на Северна и Централна Испания, съобщи Генерална дирекция пътища, цитирана от Франс прес. Движението на две от магистралите беше блокирано.

В района на Мадрид се наложи два участъка от автомагистрали А1 и А6 да бъдат затворени за движение до средата на деня и се образуваха километрични задръствания, уточни дирекцията. Нарушен бе и трафикът в областите Кастилия и Леон, Кастилия - Ла Манча и Естремадура.

Генералната дирекция и испанската гражданска защита препоръчаха да се избягва придвижването с автомобили в района на столицата. Службата за управление на въздушния транспорт обаче определи работата на летището в Мадрид като "нормална" само с няколко закъснения, отбелязва АФП.

Бурята, връхлетяла Португалия, също доведе до наводнения и хаос по пътищата. Представител на лисабонската пожарна служба съобщи, че през нощта са регистрирани над сто спешни повиквания, предаде ИТАР-ТАСС.

Силният вятър съборил керемиди от покривите, повалил дървета. Наводнени са подземни помещения и първите етажи в близо 500 сгради. Десетки къщи са наводнени и в централния град Коинбра, където река Мондегу излезе от коритото си.

Заради лошото време са затворени за движение някои улици в Лисабон. Засега няма информации за жертви. Според прогнозите на Националния институт по метеорология има заплаха за силни бури и през тази нощ. В повечето райони на страната е обявена различна степен на тревога във връзка с лошото време.
Снеговалеж и буря вилняха в Мадрид, Лисабон и Тбилиси
netinfo

Тбилиси и близките райони и градове останаха временно без ток заради ураганен вятър, който прекъсна електропреносни линии, предаде ИТАР-ТАСС. В резултат грузинската столица остана "на тъмно" за около половин час. След задействането на резервните системи за електроснабдяване, подаването на ток бе възстановено в някои части на града.

Очаква се проблемите в Тбилиси да бъдат отстранени по-късно.