/ / iStock/Getty Images
За южноафриканския пилот Рудолф Еразъм това е поредният полет, докато не забелязва кобра да се плъзга под седалката на височина 11 000 фута.
"Ако трябва да бъда истински честен, сякаш мозъкът ми не регистрира какво се случва", разказва той пред Би Би Си.

"Беше момент на ужас", допълва той и казва, че първоначално е помислил, че студеното усещане на гърба му е бутилката му с вода.

"Почувствах това хладно усещане, което пълзеше по ризата ми", каза той, като си помислил, че може да не е затворил бутилката правилно и водата да е капела по ризата му.

"Когато се обърнах наляво и погледнах надолу, видях кобрата да отдръпва главата си назад под седалката."

След това той извършва аварийно кацане на полета си от Блумфонтейн до Претория. Частният самолет, „Beechcraft Baron 58”, превозвал четирима пътници, както и змията.

Ухапването от кобра е смъртоносно и може да убие човек само за 30 минути, затова, без да иска да предизвика паника, Еразъм казва, че е помислил добре, преди спокойно да съобщи на хората на борда, че има допълнителен нежелан пътник.

Освен това се е "страхувал, че змията може да отиде отзад и да предизвика масова паника".

Ухапване от змия обикновено изисква престой в болница за една нощ, както и противоотрова.

В крайна сметка той решава да им каже. "Уведомих пътниците: "Слушайте, змията е вътре в самолета, тя е под седалката ми, така че нека се опитаме да слезем на земята възможно най-скоро".

И така, как реагираха пътниците? Еразъм описва момент на абсолютна тишина.

Пилотите са обучени за много сценарии, но със сигурност не и за справяне със змии в пилотската кабина, каза той и заяви пред Би Би Си, че паниката само би влошила ситуацията.

Самолетът се приземил аварийно в град Велком.

Присъствието на змията обаче, макар и шокиращо, не е било пълна изненада. Двама души, работещи в летателния клуб в Уорчестър, откъдето самолетът излетял за първи път, заявиха, че по-рано са забелязали влечугото да се укрива под самолета. Те се опитали да го "хванат", но без успех.

Еразъм каза, че се е опитал да намери змията, преди да се качи на самолета заедно с пътниците си, но "за съжаление тя не беше там, така че всички спокойно предположихме, че тя трябва да е изпълзяла през нощта или по-рано тази сутрин".

Кобрата все още липсва, тъй като инженерите, които след това са разглобили самолета, все още не са го открили.

Еразъм е обявен за герой, а комисарят по гражданска авиация на Южна Африка, Попи Кхоса, е похвалил "наистина голямото му майсторство, което е спасило живота на всички на борда", според сайта News24.

Но скромният пилот казва, че не се чувства специален за това, което е направил: "Мисля, че това е малко раздуто, ако мога да бъда прям", каза той. "Това са и моите пътници, които също останаха спокойни". 
БГНЕС