/ iStock/Getty Images
Цените на енергията във Великобритания ще се увеличат с над 80 % за средностатистическото домакинство, след като енергийният регулатор Ofgem обяви, че от 1 октомври горната граница на цените ще нарасне от 1 971 паунда на 3 549 паунда годишно.

Новата горна граница определя максималната цена, която доставчиците на енергия могат да начисляват за единица гориво между октомври и декември, и отразява разходите за закупуване на енергия на пазара на едро и доставката й до домакинствата. Главният изпълнителен директор на Ofgem Джонатан Бреърли заяви, че очаква след този период горната граница на цените да се повиши отново, което ще увеличи натиска върху разходите за живот, с които се сблъскват домакинствата във Великобритания.

В интервю за предаването Today на Би Би Си минути след съобщението на Ofgem, Brearley заяви: "Приемаме, че има значителен натиск върху цените, не само от днес, но и през януари и евентуално през следващата година." Той не посочи до каква степен е вероятно цените да продължат да скачат, но каза: "Това, което не правим, е да даваме цифри, защото нещата се промениха значително."

Бреърли призна, че рязкото покачване на цените на енергията, предизвикано до голяма степен от войната на Русия в Украйна, ще доведе до значителни затруднения през зимата и призова новия министър-председател и неговия кабинет да дадат "спешен отговор".

"Това е отвъд възможностите на регулатора и индустрията да се справят с него", каза Бреърли пред Би Би Си. "Министър-председателят с неговия или нейния министерски екип ще трябва да действа спешно и решително, за да се справи с това."

Членовете на британската Консервативна партия в момента са в процес на избор на нов лидер, който да замени Борис Джонсън - и да стане следващият министър-председател, като победителят ще бъде обявен на 5 септември. Лиз Тръс и Риши Сунак са двамата кандидати в надпреварата за висшия пост.

Канцлерът Надим Захауи заяви, че знае, че по-високата горна граница ще "предизвика стрес и безпокойство за много хора". Захауи добави, че "помощта идва", посочвайки поредица от мерки, които сегашното правителство е потвърдило.
БГНЕС, Politico