Служебният кабинет на Гърция, който ще води страната до втория тур на парламентарните избори на 25 юни, положи клетва, предаде националната телевизия ЕРТ.

Начело на служебното правителството като министър-председател застана председателят на Сметната палата Йоанис Сармас, а държавен министър е бившият председател на Съда на Европейския съюз и бивш вътрешен министър на Гърция Василиос Скурис.

Позициите на външен министър и министър на отбраната заеха Василиос Каскарелис и Алкивиадис Стефанис. Теодорос Пелагидис пое Министерството на финансите, Елени Лури - Министерството на развитието и инвестициите. Начело на вътрешното министерството е Калиопи Спану, а на правосъдието Филипос Спиропулос.

Министерството на  образованието и вероизповеданията е поето от Христос Китас, а Патрина Папаригопулу става министър на труда и социалните въпроси. Здравното министерство беше поверено на Анастасия Котаниду, околната среда и енергетиката - на Панделис Капрос , а на защита на гражданите - на Хараламбос Лалусис. 

Министерство на културата и спорта е под ръководството на Йоргос Кумендакис, а на миграцията и убежището Даниил Ездрас. Министър на дигиталната политика е Сократис Кацикас, а на инфраструктурата и транспорта Янис Голиас. Министерството на морския флот и въпросите на островите е предадено на Теодорос Клиарис. Йоргос Цакирис е министър на аграрното развитие и храните, Йоанна Дрета на туризма, а министър на климатичните промени и гражданската защита е Евангелос Турнас. 

Имаме волята да дадем най-доброто от себе си. Това е един месец и едно правителство без политически пристрастия, което ще бъде напълно функционално, заяви говорителят на служебното правителство Илиас Сякандарис преди церемонията.

След церемонията по полагане на клетва кабинетът на служебното правителство ще проведе заседание в резиденция „Максимос“, след което министрите ще се отправят към своите министерства за церемониите по предаване на властта.

Парламентарните избори, проведени на 21 май, бяха спечелени от Нова демокрация, но въпреки високите проценти от вота партията отказа да състави правителство, защото не получи абсолютно мнозинство в парламента. На предсрочните избори на 25 юни ще бъде приложена друга избирателна система, която дава на водещата партия допълнителни депутатски места.
Анна Нацариду/БТА