/ iStock/Getty Images
Правителството на Словения прие серия ограничителни мерки за борба срещу разпространението на коронавируса, но отхвърля възможността за налагане на локдаун, както предложиха служители от системата на здравеопазването, предаде агенция Хина.

Новите правила, като по-кратко работно време на заведенията и временна забрана на събирането на хора от различни домакинства, влизат в сила от понеделник.

В момента в страната е задължителен COVID сертификат за всички граждани на възраст над 12 години. Могат да се използват единствено медицински хирургически маски и предпазни маски стандарт FFP2.

Временна забрана се налага на нощните заведения.

Богомолците ще трябва да носят маски в храмовете и да спазват дистанция.

Здравният министър Янез Поклукар изрази увереност след заседание на правителството вчера, че тези ограничения могат да подействат, но напомни, че най-ефективната мярка е ваксинацията.

През последното денонощие в Словения са били регистрирани 3662 нови случая на коронавирусна инфекция при равнище от 38,1 на сто позитивни случаи сред изследваното население. Заразата е отнела живота на още 16 души, съобщи тази сутрин словенското министерство на здравеопазването.

Понастоящем са хоспитализирани 748 пациенти, като 175 от тях са поставени на обдишватели.

Досега 53,3 процента от населението е със завършен курс на ваксинация срещу COVID-19.
 
БТА