Това заяви Ерик Калиняк, ръководител на съветниците на премиера, който стана свидетел на опита за убийство
Министър-председателят на Словакия се е разминал "на милиметри" със смъртта. Това заяви Ерик Калиняк, ръководител на съветниците на премиера, който стана свидетел на стрелбата по Фицо.

Възстановяването на премиера Роберт Фицо след опита за убийство ще отнеме "изключително дълго" време, каза словашкият вицепремиер Роберт Калиняк, цитиран от Франс прес.

В същото време болницата, в която се лекува Фицо, определя състоянието на премиера като "задоволително".

Състоянието на словашкия премиер Роберт Фицо се подобрява


Словашкият премиер бе прострелян на 15 май след правителствено заседание в град Хандлова, Централна Словакия. Министър-председателят претърпя две хирургични интервенции, които продължиха няколко часа, в болница в град Банска Бистрица, където се намира и понастоящем.

"Възстановяването на премиера най-сетне тръгна по правилния път. Възстановяването ще бъде изключително продължително, тъй като нараняванията му са много сериозни", каза Роберт Калиняк след заседание на словашкото правителство, като отбеляза, че премиерът вече е състояние да се храни.

Болницата в Банка Бистрица заяви днес, че "лечението на премиера продължава по план и състоянието на пациента е задоволително".

Нападателят на Фицо заяви, че е действал по политически причини

Предполагаемият извършител на нападението срещу Фицо, идентифициран от словашките медии като 71-годишния Юрай Цинтула, бе задържан веднага от охранителите на премиера.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня