/ iStock/Getty Images
Министърът на външните работи на Словакия Иван Корчок отправи протест пред германския си колега Хайко Маас заради ограниченията за пътуване за шофьори на камиони, предаде ДПА.

Проблемът произтича от задължението да се показва на границата резултат от тест, не по-стар от 48 часа, за да може да се влезе в Германия. "Тази мярка ще предизвика големи проблеми и е почти невъзможна за изпълнение на практика от водачите на камиони", е заявил Корчок на Маас според словашкото външно министерство.

Германия затваря границите си с Чехия и Тирол

В петък правителството в Берлин определи Словакия като зона, в която са разпространени особено опасни мутации на коронавируса, както направи по-рано с Чехия и австрийската провинция Тирол.

Това означава, че пътуващите от Словакия вече нямат право да влизат в Германия. Изключение се прави за водачите на камиони, но само ако изпълнят условията за теста или се подложат на карантина.

"Нашите икономики са тясно свързани затова призовавам да се избегнат стъпки в ЕС, които могат да доведат до реципрочни мерки и до още по-голямо смущение на единния пазар", е заявил Корчок.  
БТА