/ / Gulliver/Getty Images
Археолози откриха неизвестни досега следи от древни съоръжения във Великобритания, които изглеждат като отличителни знаци върху полета, съобщи Лента като цитира Сайънс алърт. Откриването им станало възможно благодарение на горещините, заради които тревата над руините, скрити под тънък слой почва, израсла по различен начин в сравнение с тази в местността наоколо.
 
Отличителните знаци показват местоположението на останки от основите на замъци, крепости, фермерски домове и вили, свързани с различни периоди, като например желязната епоха или първата половина на 20 в. Някои находки са известни на учените, но продължителната суша, каквато не е имало от 70-те години на миналия век, даде възможност да се открият и нови археологически паметници.
 
Съществуват няколко механизма за образуване на подобни отличителни знаци. В резултат на горещините растения могат да изсъхнат, ако растат директно върху каменни стени или основи, които пречат на натрупването на достатъчно количество влага в почвата. Възможно е също вода да се стича в запълнени с почва ровове и тогава тревата над тях расте по-добре, отколкото на други места.
 
Различията стават забележими при относително дълги периоди на суша. Затова в обичайни условия руините остават скрити в разстояние на много години или десетилетия.
 
Сушата през 1976 г. допринесе да бъдат открити редица нови археологически обекти. Смята се, че от археологическа гледна точка 2018 г. ще е не по-малко продуктивна.
БТА