/ Gulliver/Getty Images
Общо седем човека са били ранени от ислямиста, който вчера намушка с нож клиенти в супермаркет в Нова Зеландия. Трима от тях са в критично състояние, съобщи министър-председателката Джасинда Ардърн, цитирана от Ройтерс.

Нападателят бе застрелян от полицаи 60 секунди, след като започнал да ръга хора с нож. Полицията реагирала толкова бързо, защото го следяла.

Днес Ардърн даде повече подробности за него, но обясни, че не може да разкрие името му, защото съдебна заповед не позволява това.

Обявиха за терористична атака стрелбата в супермаркет в Нова Зеландия



Новозеландската министър-председателка обеща да внесе промени антитерористичното законодателство, предаде ДПА. Тя обеща парламентът да приеме до края на месеца закон, който ще криминализира планирането на терористична атака.

Мъжът, извършил атаката в супермаркет в град Окланд, на Северния остров, е гражданин на Шри Ланка, дошъл в Нова Зеландия през 2011 г. Той е бил познат на спецслужбите като последовател на джихадистката групировка "Ислямска държава". Мъжът бил освободен от затвора през юли и оттогава спецслужбите тайно го следели като изключително опасен екстремист.



Съдийката, която го пуснала, се аргументира, че той бил извършил сравнително дребни престъпления и че тя не е имала право да го осъди на затвор заради предполагаеми намерения. Тя го поставила под надзора на имам на джамия, който обещал да се опита да помогне, предаде Асошиейтед прес.

От веригата Каунтдаун (Countdown), в супермаркет от която бе извършена атаката, съобщиха, цитирани от Ройтерс, че са махнали всички ножове и ножици от рафтовете в своите магазини. Мярката е временна, докато от Каунтдаун решат дали да продължат да продават такива опасни предмети. Ислямистът грабнал в супермаркета ножа, с който наръгал клиенти.

БТА