Шестима души бяха ранени при нападение на неизвестен клиент на супермаркет в град Оукланд, Нова Зеландия. Трима от тях са в критично състояние, съобщи радио RNZ.

По-рано полицията информира, че заподозреният е бил застрелян от правоохранителите и е починал от раните си. Съобщаваше се също за четирима ранени.

Според вестник "New Zealand Herald" става въпрос за рани от нож и от огнестрелно оръжие.

/ iStock/Getty Images

Разпространени в социалните мрежи видеокадри показват, че клиентите на супермаркета са се предупреждавали един друг за "човек с нож", след което в магазина се чуват изстрели, пише изданието. Премиерът Джасинда Ардерн заяви, че инцидентът е "терористична атака", извършена от гражданин на Шри Ланка, който е бил под наблюдение от полицията. Мъжът, който не е идентифициран, е вдъхновен от терористичната група „Ислямска държава“ (ИДИЛ), съобщава BBC.

В продължение на няколко години мъжът е бил подложен на денонощен мониторинг и строго наблюдение от страна на полицията поради притеснения относно идеологията му. Той дори е бил в списъка за наблюдавани лица за тероризъм.

Повдигнати са въпроси защо, след като полицията го е наблюдавала дълго време, не са били предприети действия срещу него преди да извърши нападението.

В отговор на това комисар Андрю Костър каза, че: "Когато наблюдавате някого 24 часа, не е възможно да бъдете непосредствено до него по всяко време. От органите на реда имаше бърза намеса и това предотврати по-нататъшни действия и съответно ранени хора". Комисарят допълни още, че: "Наблюдаваното лице е било изключително внимателно относно следенето и затова полицейските екипи е трябвало да поддържат дистанция, за да бъдат ефективни".

Властите са уверени, че нападателят е действал сам и няма други с него, които да представляват обществена опасност.

От шестимата ранени трима остават все още в критично състояние, а лекарите правят всичко възможно, за да спасят живота им. 

 
БГНЕС