Тридневен траур до 11 септември е обявен в Тетово, Северна Македония. Така ще бъдат почетени жертвите на пожара, избухнал предишната вечер в местната мобилна COVID болница. Това реши общинският съвет на Тетово, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

Пожар болница Тетово
БТА

Съветниците изразиха почит към жертвите, а кметът Теута Арифи съобщи, че оцелелите в пожара са в добро състояние, но не знаеше за колко лица става дума. Засега няма информации свързан ли е пожарът с прекъсване на тръби за кислород. 

Пожар Тетово
БТА

Министерството на здравеопазването съобщи, че по време на пожара в болницата е имало 26 пациенти, 14 са загинали, а 12 са прехвърлени в болницата в Тетово и животът им не е в опасност. Няма пострадали медицински лица

Пожар болница Тетово
БТА

Пожарът избухна около 21 часа местно време снощи и за кратко време изгоря целият COVID център. В гасенето участваха над 30 пожарникари със седем коли. Пожарът бе угасен за около половин час. 

Пожар болница Тетово
БТА

Няма потвърждение на медийните информации, че възможни пропуски при изграждането на болницата може да са причина за пожара. Министерството на здравеопазването заяви, че мобилните болници в страната са изградени по всички приети стандарти.

Пожар болница Тетово
БТА

Редица прояви бяха отменени поради трагедията. Червеният кръст изрази съболезнования на семействата на загиналите и ранените граждани и обяви, че ще отпусне еднократна парична помощ на семействата на загиналите в размер на 30 000 денара
БТА