/ БГНЕС
Руският президент Владимир Путин няма да участва в срещата на върха на лидерите на Г-20 на индонезийския курортен остров Бали следващата седмица, съобщиха от посолството на Москва в Индонезия.

"Мога да потвърдя, че (външният министър) Сергей Лавров ще води руската делегация на Г-20. Програмата на президента Путин все още се уточнява, той може да участва виртуално", заяви Юлия Томская, ръководител на протокола на посолството.

Президентът на САЩ Джо Байдън, който нарече Путин "военен престъпник", по-рано заяви, че няма намерение да се срещне с Путин на срещата на върха, ако той участва в нея.

Решението, взето след месеци на спекулации, идва в момент, когато Москва търпи загуби в кампанията си в Украйна.

Говорителят на Кремъл: Реши ли Путин дали ще участва на Г-20

В сряда Русия нареди на войските си да се изтеглят от град Херсон в Южна Украйна в пореден неуспех пред контраофанзивата на Киев.

Друг източник, запознат с руското планиране на събитието в Бали, потвърди, че Путин ще бъде заменен от Лавров. Лицето заяви, че не е ясно дали руският лидер ще присъства на практика.

Първият дипломат на Москва напусна срещата на външните министри на Г-20 в Бали през юли, след като официалните лица остро осъдиха Русия заради инвазията ѝ в Украйна.

Домакинът Индонезия провежда неутрална външна политика и отхвърли призивите на Запада да изключи Русия от срещата на върха. Очаква се украинският президент Володимир Зеленски да присъства на срещата на върха виртуално.
БГНЕС