Саграда Фамилия
Саграда Фамилия / Guliver/Getty Images
Управата на световноизвестната катедрала Саграда Фамилия“ ще трябва да изплати на градските власти в Барселона 41 милиона долара за строителство без разрешение в продължение на 130 години, съобщава Би Би Си.

Вноските в градската хазна ще бъдат осъществявани в продължение на 10 години според постигнатото споразумение между двете страни. Планирано е тези средства да бъдат използвани за подобряване на градската инфраструктура и за оптимизиране на туристическите потоци, насочени към храма. В замяна на това градските власти обещават да оформят всички необходими документи за узаконяването на катедралата до началото на следващата година.

Съкровищата на Европа (СНИМКИ)
Основите на храма „Саграда Фамилия“ са положени през 1882 година в Барселона, като катедралата се изгражда с частни дарения. Разрешение за строителство архитектът Антонио Гауди получава през 1883 година. Но две години по-късно, Гауди представя пред градските власти нов проект и заявка за ново разрешително за строеж заради нанесените изменения. Заявката била разгледана, но без да бъде формално удовлетворена. Тоест на великия архитект му било позволени да въплъщава своите идеи и най-смели фантазии в камъка, но документ с печат и подписи така и не получил.

Саграда Фамилия
Guliver/Getty Images

Храмът е една от най-големите забележителности на Барселона, посещавана годишно от 4,5 милиона туристи и носещ приходи от 50 милиона евро, припомня Би Би Си.
БТА