Срещата на върха за климата COP28 в Дубай, става все по-нажежена, докато лидерите обсъждат как да обуздаят глобалното затопляне – на фона на обвинения, че домакините са поканили рекорден брой лобисти от индустрията за изкопаеми горива.   

Това разказва журналистът на Voice of America (VOA), Хенри Риджуел. 

Около 70 хиляди делегати присъстват на конференцията на ООН за изменението на климата COP28 – политици, учени, активисти – защитаващи безброй интереси и идеи. Но фокусът изглежда се стеснява върху ключов въпрос: Трябва ли да забраним категорично изкопаемите горива? 

Въглищата, петролът и газът са обвинявани за голяма част от глобалното затопляне, но също така са и движещата сила зад много икономики, включително тази на домакина на срещата на върхa, Обединените арабски емирства. Последните данни показват, че 2023 г. се очаква да бъде година с рекордни нива на глобални емисии на въглероден диоксид, съобщава VOA.  

„Нарастващите емисии от година на година са отговорни за климатични промени. И докато те не бъдат сведени до нула, затоплянето ще продължи", коментира проф. Корин Льо Кере, учен по климата в Университета на Източна Англия. 

Изследване на коалиция от екологични групи предполага, че повече от 2400 делегати на COP28 са свързани с индустриите за изкопаеми горива.  

„Това е седем пъти по-голямо от делегацията на коренното население и четирикратно увеличение от миналогодишните 636 делегати, които бяха лобисти от индустрията за изкопаеми горива, участващи в срещата на COP27“, каза Ерик Нюгуна от коалицията „Изгони големите замърсители“ .

Учените казват, че емисиите на парникови газове трябва да бъдат намалени с 43% през следващите шест години. Но настоящите траектории предполагат, че емисиите всъщност ще се повишат с девет процента за същия период от време, предава VOA.   

„И ето защо COP28 трябва да поеме ангажимент за постепенно премахване на всички изкопаеми горива – не само въглища, но всички изкопаеми горива – включително нефт и газ“, категоричен е Нюгуна.  

Други казват, че това е нереалистично – и изкопаемите горива ще трябва да бъдат част от енергийния микс, заедно с иновации като въглеродни пазари и улавяне на въглерод. Настоящият президент на COP28, Султан ал Джабер, също е ръководител на държавната петролна компания на Обединените арабски емирства, която планира да увеличи значително производството до 2030 г., съобщава VOA.  

Той настоява за постепенното намаляване на изкопаемите горива – вместо постепенното им премахване – като настоява, че това е единственият начин да се овладее глобалното затопляне, като същевременно се даде възможност за развитие. 
Изправен пред редица критики, президентът на COP защити позицията си. „Доста съм изненадан от постоянните и повтарящи се опити да се подкопае работата на председателството на COP28“, каза Ал Джабер. 

Voice of America посочва, че лидерът все пак не е успял да успокои критиците си.  

„Не можем да играем игри, предназначени да защитят неприличните печалби на тези петролни и газови държави“, категоричен е активистът Ал Гор. 

"Срещата на COP28 започна разгорещено", смята журналистът на VOA. Хенри Риджуел посочва, че домакините са изправени пред тежко предизвикателство да наблюдават преговорите за окончателна декларация – като светлината на прожекторите е силно насочена към самия президент на срещата.
 
Voice of America (VOA)/vesti.bg