Сирия разполага със 700 ракети и Турция знае къде са те
Сирия разполага със 700 ракети и Турция знае къде са те / снимка: Reuters

Режимът на сирийския президент Башал ал Асад разполага с близо 700 ракети земя-земя с различен обсег на действие и Анкара знае точно местата, където те са разположени, заяви турският министър на външните работи Ахмет Давутоглу, според публикация във "Сабах", цитирана от АФП.

Ал Асад притежава около 700 ракети, днес ние знаем точно къде са разположени тези ракети, как се съхраняват и в какви ръце се намират, каза Давутоглу.

Турският външен министър е заявил това пред журналисти в самолета на път за Брюксел, където страните от НАТО одобриха искането на Анкара за разполагане на системи за противоракетна отбрана Пейтриът по турско-сириаската граница с цел защита от евентуални ракетни нападения от Сирия, посочва БТА.

Давутоглу посочи, че международната общност се опасява от евентуална наказателна операция на сирийския режим срещу страните, настоявали за неговото оттегляне от властта, и по-специално срещу Турция.

Давутоглу обоснова разполагането на ракети Пейтриът с опасения от възможни действия от страна на неконтролирани групи.

Сирия притежава няколко типа ракети земя-земя, включително ракети Скъд, руско производство, отбелязва АФП.

Турция многократно подчерта, че ракетите Пейтриът ще бъдат разположени единствено с отбранителна цел и те няма да служат за установяване на забранена за полети зона в северната част на Сирия.