/ БГНЕС
Сирийското правителство ще постави 15 свои поста по границата с Турция, съобщи руската агенция Интерфакс, като се позова на карта, публикувана днес от руското министерство на отбраната.

Постовете на сирийските граничари се създават според меморандума за взаимно разбирателство, съгласуван вчера от президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган след над 6-часови преговори в Сочи. Сирийските гранични постове се разполагат извън зоната на операцията на турската армия "Извор на мира", се разбира от картата.

Путин и Ердоган си стиснаха ръцете за исторически меморандум

5 от постовете на сирийската гранична служба ще бъдат разположени западно от зоната на турската операция, в района на град Кобане. Освен това на картата е отбелязана и широката 30 км зона покрай границата с Турция, откъдето се изтеглят кюрдските отряди заедно с техните оръжия.

Според меморандума от Сочи от 12 ч. днес по сирийската страна на турско-сирийската граница извън зоната на турската военна операция "Извор на мира" започва разполагането на подразделения на руската военна полиция съвместно със сирийската гранична служба. Руските военни полицаи и сирийските граничари ще съдействат за изтеглянето на кюрдските сили и въоръжения на 30 км от границата. Изтеглянето трябва да завърши в рамките на 150 часа, смятано от 12 ч. на 23 октомври, се казва в меморандума.

Ердоган: Руски и турски военни съвместно ще патрулират в Сирия

От този момент започва и съвместно руско-турско патрулиране в зона с ширина 10 км от границата на запад и на изток от района на операция "Извор на мира", освен в град Камишли, който според меморандума се изключва от патрулиране.

След вчерашните руско-турски преговори на върха в Сочи руският външен министър Сергей Лавров заяви, че турската военна операция в североизточна Сирия се прекратява. Анкара обяви началото й на 9 октомври, припомня Интерфакс.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че със създаването на "зона за сигурност" в Сирия е постигнат голям успех, предадоха АФП и ТАСС.

"Голям успех на границата между Турция и Сирия. Създадена е "зона за сигурност! Прекратяването на огъня се спазва и боевете спряха. Кюрдите са в безопасност и работиха много добре с нас. Затворниците от ИД (групировката "Ислямска държава") са на сигурно място", заяви президентът на САЩ в Туитър.

Той добави, че ще направи изявление по темата в 11 ч. (15 ч. по Гринуич).
 
БТА