Сейф ал Ислам
Сейф ал Ислам / БГНЕС
Либийски съд постанови, че синът на Муамар Кадафи, Сейф ал-Ислам, който наскоро беше дисквалифициран от президентската надпревара в Либия, може да се кандидатира отново, заяви адвокатът му, след като се засилиха споровете около провеждането на избори, целящи да сложат край на десетилетие на сътресения.

Сейф ал-Ислам, син на убития диктатор Муамар Кадафи, подаде жалба срещу дисквалификацията му от изборите на 24 декември. Обжалването беше отложено с дни, след като бойци блокираха съда, един от няколкото инцидента, които може да предвещават по-широки изборни вълнения.

При друг инцидент в четвъртък избирателната комисия каза, че въоръжени мъже са нахлули в пет избирателни центъра в Западна Либия, откраднавайки бюлетини.

Анализаторите се опасяват, че оспорван вот или такъв с явни нарушения може да провали мирния процес, който тази година доведе до сформирането на правителство на единството в опит да се преодолее разривът между враждуващите източни и западни фракции.

Окончателният списък с кандидати за изборите все още не е публикуван на фона на хаотичен процес на обжалване, след като избирателната комисия първоначално дисквалифицира 25 от 98-те, регистрирали се да се кандидатират за президент.

Кадафи, който беше осъден на смърт задочно от съд в Триполи през 2015 г. за военни престъпления, извършени по време на неуспешната битка за спасяване на 40-годишното управление на баща му от подкрепяно от НАТО въстание, е един от няколкото разделящи на лагери избирателите кандидати в надпреварата, съобщи Ройтерс.

Той е фигура на либийците, все още лоялни към бившото правителство на баща си, чието сваляне и убийство през 2011 г. Постави начало на десетилетие на борби. След като адвокатът му обяви решението, поддръжниците му празнуваха по улиците в Сабха, казаха свидетели.

Въпреки това много други либийци, включително въоръжените групировки, които поддържат баланса на силите в различни части на страната, смятат присъствието му в бюлетините за неприемливо след кървавата борба за свалянето на баща му.

Блокадата на съда в Себха тази седмица от бойци, съюзници на генерал Халифа Хафтар, показа потенциалния хаос, който планираните избори могат да отприщят с въоръжени групи, подкрепящи или противопоставящи се на съперничещи кандидати.

Хафтар, чиято така наречена Либийска национална армия (ЛНА) контролира голяма част от източна и южна Либия, също е кандидат на изборите. ЛНА обаче заяви, че съюзените с нея милиции са защитавали съда, а не са блокирали работата му.

 
БГНЕС