В Либия за пръв път отдадоха почит към Муамар Кадафи
В Либия за пръв път отдадоха почит към Муамар Кадафи / Guliver/Getty Images

Привърженици на Муамар Кадафи се събраха на демонстрация за пръв път в знак на почит към бившия либийски лидер, откакто той бе свален. Шествието се състоя във втория по големина град Бенгази, наричан "люлка на революцията", предаде ТАСС.

Демонстрантите минаха по централните улици на града и скандираха лозунги "Не - на ИД!", "Не - на Братята!" (против терористичната групировка "Ислямска държава" и ислямисткото сдружение "Мюсюлмански братя").

Активистите - мнозина с военни униформи според очевидци, размахваха зелените знамена на либийската Джамахирия от времето на Кадафи. Участниците в проявата настояваха да бъдат освободени задържаните синове на Кадафи - Саади и Сейф ал Ислам.

Първият е пленен от проислямистки сили в столицата Триполи. Предния ден бе разпространен видеозапис, на който изглежда, че го изтезават. Прокуратурата разследва случая.

Сейф ал Ислам от ноември 2011 г. е държан в затвор в град Зинтан, Северозападна Либия, от бивша бунтовническа група, отказваща да го предаде на правителството. На 24 юли апелативен съд в Триполи задочно осъди на смърт Сейф и осем високопоставени служители от времето на Муамар Кадафи, напомня агенцията.

Източник: БТА