Силви Вартан с френския Орден на изкуствата и литературата
Силви Вартан с френския Орден на изкуствата и литературата / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева

Френската певица от български произход Силви Вартан стана кавалер на Ордена на изкуствата и литературата. Наградата й беше връчена от френския министър на културата Фредерик Митеран, който я нарече "най-красивата партньорка за танц", превърнала се в "национална икона, в изключителна шоу звезда, която има огромно място в музиката и изкуството".

"Самото споменаване на името на Силви Вартан носи огромен емоционален заряд. Още с първата си поява по телевизията Силви никога не ни е напускала. С огромния си артистичен регистър Силви Вартан е изключителна шоу звезда", заяви френският министър.

На церемонията присъстваха още съпругът на певицата Тони Скоти и продуцентът Шарлей Маруани. "Вие сте блондинка, която никога не ни е подвеждала, като се замислим колко пъти сте ни правила щастлива с чара и песните си. Това заслужаваше да бъде почетено от френската република с голяма радост и благодарност", допълни Фредерик Митеран, цитиран от БГНЕС.

"За мен е чест да приема тази награда. Бих искала да кажа на всички французи, че през всички тези години съм имала шанса и гордостта да представям френската култура по време на турнетата ми по света", заяви Вартан, след като получи наградата.