/ iStock/Getty Images
Силите на либийския маршал Халифа Хафтар съобщиха, че са свалили изтребител на войските на международно признатото Правителство на националното съгласие (ПНС) южно от столицата Триполи и са задържали пилота му, представен като португалски наемник, предаде АФП.

Въздушни удари в либийската столица, има много убити и ранени

Според официална страница във Facebook на Либийската национална армия (ЛНА) на Хафтар изтребител "Мираж Ф1" е бил свален в района на Хира, на 70 км южно от Триполи.

До момента силите на ПНС нито отричат, нито потвърждават информацията. ЛНА публикува снимки на ранен в главата мъж, когото представят като португалски наемник, който е бил пилот на сваления самолет.

Генералният секретар на ООН призова за незабавно прекратяване на боевете в Либия

В кратко видео боец на ЛНА пита пилота на английски дали е военен, а той отговаря, че е цивилен. В друго видео, пуснато от подкрепящ Хафтар сайт, пилотът казва, че е от Португалия и е на 29 години.

На въпрос за дейността му в Либия той отвръща на английски, че от него се е искало да разрушава пътища и мостове в рамките на "граждански договор".

Говорителка на португалското министерство на отбраната заяви, че няма пилот от португалските ВВС, който да е в неизвестност. Тя добавя, че португалските ВВС в момента не изпълняват задачи в Либия и нямат изтребители "Мираж Ф1".

Военен самолет атакува летището на Триполи, пратеникът на ООН осъди удара

След бързо настъпление войските на маршал Хафтар сега буксуват от повече от месец в покрайнините на Триполи, които са отбранявани от силите на ПНС. Ежедневно се водят боеве в южното предградие на столицата и южно от града.

Двата лагера взаимно се обвиняват, че ползват чуждестранни наемници и че са подкрепяни от чужди държави.
БТА