Хиляди деца се върнаха в училище в Сидни, слагайки край на няколко месеца на дистанционно обучение, след като най-големият австралийски град смекчи допълнително мерките срещу COVID-19 благодарение на повишаващите се темпове на ваксинация, предаде Ройтерс.

Отпадна задължението за носене на маски в офисите, а хората вече ще могат да се събират на по-големи групи в къщи и навън, след като щатът Нов Южен Уелс, в който се намира Сидни, отчете през уикенда, че напълно е ваксинирал 80 процента от населението над 16-годишна възраст.

Поредното от серия от планирани облекчавания на мерките е част от промяна на стратегията от най-големите градове в Австралия за живеене с вируса, макар че служители предупредиха, че това ще доведе до повече случаи на COVID-19.

В Сидни кафенета, фитнеси и ресторанти отвориха врати за напълно ваксинираните


"Нищо още не е свършило. Остава ни да изминем дълъг път", каза премиерът на щата Нов Южен Уелс Доминик Пероте, призовавайки хората да спазват действащите здравни мерки.

Магазините, фитнес залите и пъбовете могат да допускат повече ваксинирани клиенти, докато нощните клубове могат да отворят отново и да сервират напитки на седнали клиенти, а ограниченията за броя на гостите на сватби също са отпаднали. Всички обаче трябва да спазват мерките за социална дистанция.

Връщането в клас обаче е забавено за някои категории ученици. Най-малките и най-големите - тези в детската градина, първи и 12-ти клас се връщат от днес, а за останалите връщането е планирано за следващата седмица.

Сидни отменя вечерния час


Регистрираните в щата Нов Южен Уелс 265 новозаразени съставляват най-ниският дневен ръст от 10 седмици насам, далеч от отчетения пик през септември от 1599 нови случая, отбелязва Ройтерс.
БТА