/ iStock/Getty Images
Швейцарските власти се чудят какво да правят с евентуалния излишък от апарати за обдишване, които купиха в големи количества при спешното набавяне на оборудване за борба с коронавируса, предаде Ройтерс.

Запасите на Швейцария от медицински маски също са нараснали значително - до над 200 милиона бройки, а се подготвят и още, каза министерството на отбраната, потвърждавайки информация на вестник "Зонтагсцайтунг".

Швейцарското издание цитира документи на правителствена работна група за коронавируса, според които кантоналните власти ще върнат излишните апарати за обдишване на федералното правителство, което няма необходимите ресурси за тяхното съхранение и поддържане. Това означава, че кантоните могат да ги запазят, да ги продадат на други държави или да ги дарят, вероятно на развиващи се страни.

Русия получи от САЩ още апарати за обдишване на фона на нарастването на случаите на COVID-19

Всеки от апаратите струва десетки хиляди долари. Министерството на отбраната заяви, че от 900-те апарата, доставени до 24 юни, 261 са на склад при армейската медицинска служба, а 639 са разпределени между кантоните. Други 300 се очаква да пристигнат до средата на август.

Правителството е възложило на армейската медицинска служба да купи доставки, които кантоните не са могли да уредят при разпространението на пандемията. То е поискало парламентът да одобри над 2,5 милиарда швейцарски франка (2,66 милиарда долара) за тази цел. Досега е похарчена около една пета от тази сума.
БТА