/ iStock/Getty Images
По примера на исландците, сега швейцарците организираха символично погребение на стопил се ледник, предаде Франс прес.
Заради глобалното затопляне ледникът Пицол, един от най-изучаваните от експертите, буквално се е изпарил.

Днес швейцарците провеждат в "негова памет" планинско погребално шествие. То бе организирано в навечерието на специалната среща на върха в ООН, посветена на климата, на която ще участват лидери на десетки страни, призвани да увеличат ангажиментите си за ограничаване на затоплянето на планетата до 1,5 или 2 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалната ера.

В Швейцария Пицол до такава степен е изгубил субстанцията си, че от научна гледна точка вече не е възприеман за ледник, обяснява за Франс прес Алесандра Деджакомини от Швейцарската асоциация за защита на климата - неправителствената организация, която организира символичното погребение днес.

Погребалното шествие продължава около два часа, а участниците в него носят траурни одежди. Шествието свършва в подножието на този бивш ледник, разположен на около 2700 метра надморска височина близо до Австрия и Лихтенщайн. На мястото участниците в шествието поставиха венец.

На 18 август в Исландия се състоя траурно шествие в памет на Окьокюл, първият ледник на острова, който е изгубил ледниковия си статут.

Един от най-големите ледници в света е на път да изчезне (СНИМКИ/ВИДЕО)

Според учените от 1850 г. досега над 500 ледници в Швейцария са напълно изчезнали, от които само 50 са имали име. Така че Пицол не е първият изчезнал ледник, но учените го смятат за първия добре изучен от тях швейцарски ледник в процес на изчезване. Специалистите казват, че от 2006 г. Пицол е изгубил около 80 до 90% от обема си. Оцелели са около 26 000 квадратни метра, което е по-малко от четири футболни игрища.

Интересно откритие на Антарктида (СНИМКИ)

Експертите предупреждават, че по примера на Пицол около 4000 аплийски ледници, доставящи също вода на милиони хора на планетата, може да се стопят с повече от 90% до края на века, ако не бъде направено нищо за намаляване на парниковите емисии, отговорни за климатичните промени. Според изследване на Федералното политехническо училище в Цюрих каквито и да са положените усилия за намаляване на тези емисии, Алпите ще изгубят най-малко половината от ледниците си.
БТА