Шведското правителство обмисля дали може да обяви изгарянето на Корана или други свещени книги за противозаконно, след като неотдавнашни подобни инциденти се отразиха на сигурността на страната каза шведският министър на правосъдието Гюнар Стрьомер пред ежедневника "Афтонбладет", цитиран от Ройтерс.

Иракски мигрант в Швеция изгори Корана пред джамия в Стокхолм миналата седмица, провокирайки гневната реакция на мюсюлманския свят и осъждане от страна на папа Франциск.

Решаваща среща в Брюксел за членството на Швеция в НАТО

Шведските служби за сигурност казаха, че подобни действия са засегнали сигурността на страната. Местната полиция отказа по-рано тази година да даде разрешение за няколко протеста, които трябваше да включват изгаряне на Корана, позовавайки се на съображения, свързани със сигурността, но съдилища са отменили полицейските постановления с мотива, че подобни действия са защитени от твърде либералните шведски закони за свободата на словото.

Шведският министър на правосъдието каза, че правителството анализира ситуацията и това дали законите трябва да бъдат променени.

"Трябва да се запитаме дали сегашната правна уредба е добра и дали имаме основание да я преосмислим", каза Стрьомер пред "Афтонбладет".

Министърът добави, че Швеция се е превърнала в "приоритетна цел" за атаки. "Можем да видим, че изгарянето на Корана миналата седмица създаде заплахи за вътрешната ни сигурност", добави той.

Инцидентът повлия също на кандидатурата на Швеция за НАТО, тъй като турският президент Реджеп Ердоган каза, че неговата страна не може да ратифицира присъединяването на Стокхолм към пакта преди на случаите с изгарянето на Корана да бъде сложен край.
Алексей Маргоевски/БТА