/ Guliver/Getty Images
Администрацията на американския президент Доналд Тръмп може скоро, в интерес на сигурността, да задължи чужденците, които искат да посетят САЩ, да предоставят на американските власти информация за своите телефонни контакти, както и паролите си за социалните мрежи и мобилните телефони, съобщи в електронното си издание "Уолстрийт джърнъл", цитиран от ТАСС.

Според всекидневника такива мерки може да се наложат в рамките на затягането на проверките на лица, влизащи на територията на страната дори и за кратки посещения, за които неведнъж предупреждаваше Тръмп. Пълният списък на обсъжданите мерки не е публикуван, защото все още се обсъжда.

Доналд Тръмп предлага "щателни проверки" за влизане в САЩ

Една от най-спорните мерки ще бъде задължението влизащите в САЩ да предават на властите мобилните си телефони за щателна инспекция на съдържащите се в паметта им контакти и друга информация. Властите ще се интересуват и от частните постове на влизащите в САЩ, освен това, което е в публичните им страници от социалните мрежи.

Вестникът припомня думи на министъра на вътрешната сигурност Джон Кели по време на обсъждания в Конгреса през февруари. "Ние можем например да се заинтересуваме: Какви сайтове посещавате? Дайте ни вашите пароли, за да видим какво правите в интернет", каза той пред конгресмените. "И ако те не искат да ни дадат тази информация, просто няма да влязат в САЩ", добави той.

Тръмп ще работи в тясно сътрудничество с НАТО и Русия в борбата срещу ИД

Тези мерки може да се прилагат срещу граждани на всички страни, включително и съюзници на САЩ, като Франция и Германия. Администрацията може, например, да задължи влизащите в САЩ да отговарят на въпроси за възгледите си и да предоставят на на властите информация за своето финансово състояние, посочва "Уолстрийт джърнъл". Обсъждат се и планове за по-сериозни беседи в посолствата с кандидатите за визи и разширяване на списъка на лицата, подлежащи, според американските власти, на по-строги проверки за сигурност.

Държавният департамент вече е дал инструкции на служителите в американските посолства и консулства по визовите въпроси да задават допълнителни въпроси на кандидатите, като например да обявят всичките си имейл адреси и акаунти в социалните мрежи, използвани през последните пет години, както и да ги разпитват за всичките им пътувания в чужбина, за работодателите им и адресите им през последните 15 години. След като федерален съд блокира указа на Тръмп за забрана за влизане в САЩ на граждани от няколко предимно мюсюлмански страни, тези инструкции също засега са блокирани.
 

БГНЕС, архив


"Ако ние имаме някакви съмнения относно намеренията на човека, тръгващ за САЩ, той ще трябва убедително и честно да ни докаже, че има законни причини да дойде", казва пред вестника Джийн Хамилтън - съветник на министър Джон Кели.

Тръмп иска забрана за достъп на мюсюлмани в САЩ (ВИДЕО)

Тези промени, посочва "Уолстрийт джърнъл", със сигурност ще предизвикат сериозни възражения както в страната - от правозащитници и други, които ще ги сметнат за твърде груби, така и в чужбина, като експерти предупреждават, че други страни могат да наложат подобни мерки спрямо американци, искащи визи.

Служители от американската администрация обаче са убедени, че борбата срещу тероризма е неотложна задача, която оправдава такива крути мерки.
БТА