Ще доближат ли Путин и Тръмп интересите на САЩ и Русия?
Ще доближат ли Путин и Тръмп интересите на САЩ и Русия? / Guliver/Getty Images

Руският президент Владимир Путин заяви вчера, че по време на телефонния си разговор с Доналд Тръмп на 14 ноември, новоизбраният президент на САЩ е потвърдил желанието си за нормализиране на двустранните отношения, предаде ТАСС.

"От своя страна аз, разбира се, направих същото, ние винаги сме говорили за това", каза Путин на пресконференция в Лима, където участва в приключилата годишна среща на върха на Азиатско-тихоокеанското сътрудничество (АТИС).

"Въпрос за конкретна среща и възможна дата за подобна среща не бяха обсъдени, но ние констатирахме, че вероятно би било полезно да се организира среща на наши сътрудници", добави Путин в отговор на журналистически въпрос за съдържанието на телефонния му разговор с Тръмп, който ще встъпи в длъжност през януари 2017 г. Руският президент напомни, че Тръмп все още съставя екипа си, затова все още е трудно да се говори дори за среща на сътрудници. "Нека почакаме, има още време", подчерта Путин.

В. "Ле-з-еко": Белият дом, толкова близък до Червения площад

Руският президент заяви също, че на вчерашната си кратка среща с американския президент Барак Обама в кулоарите на форума му е благодарил за годините на съвместна работа и го е поканил да посети Русия.

"Ние отбелязвахме, че макар диалогът между нас да не беше лесен, може да се каже, дори беше сложно да работим един с друг, но и аз, и президентът Обама отбелязахме, че винаги с уважение сме се отнасяли един към друг", посочи Путин.

Тръмп обяви кои ще са първите му две важни назначения, след като встъпи в длъжност

"Аз му благодарих за годините на съвместна работа и му казах, че по всяко време, ако сметне за възможно и има необходимост и желание, ние ще се радваме да го видим в Русия", добави руският президент.

На пресконференцията Путин заяви също, че Русия е готова да замрази производството си на петрол на сегашното равнище, предаде Ройтерс. "Ние ще направим всичко, което нашите партньори от ОПЕК очакват. Замразяването на добива на петрол за нас не е проблем", увери руският президент.

Източник: БТА