/ iStock/Getty Images
Губернаторът на американския щат Ню Йорк Андрю Куомо налага извънредни мерки за борба с огнестрелните оръжия, предаде Франс прес.

Куомо обяви във вторник нещо като "извънредно положение" в борбата с актовете на насилие, извършени с огнестрелни оръжия. Това е прецедент за Съединените щати, който ще даде възможност на властите на Ню Йорк да използват извънредни средства.

Серия от масови стрелби в САЩ

Ще бъде назначен специален координатор по превенцията на случаите на насилие с огнестрелни оръжия. Новата длъжност ще бъде свързана със системата на здравните служби на Ню Йорк.

"Ако се вгледате в най-новите данни, ще видите, че повече хора умират от огнестрелни оръжия и при извършването на престъпления, отколкото от ковид. Става дума за проблем на национално ниво, с който трябва да се справим, защото бъдещето ни зависи от това", изтъкна демократът Куомо.

С новите мерки властите целят да направят възможно по-бързото получаване на данни и идентифицирането на "горещите точки".

Американският флот залови оръжейна пратка в Арабско море

Щатът Ню Йорк планира да инвестира около 138 милиона долара в програми за интервенция и превенция, от които 76 милиона ще бъдат използвани за създаването на работни места и организирането на дейности за младежи, които са изложени на най-голям риск.

Ще бъде създадена и нова полицейска служба, която ще има за задача да се бори с трафика на огнестрелни оръжия от останалите американски щати.
БТА