/ iStock/Getty Images
Американският флот съобщи, че е заловил и конфискувал оръжейна пратка от хиляди автомати, картечници и снайперски пушки, скрита на борда на плавателен съд в Арабско море и предназначена най-вероятно за шиитските бунтовници хуси в Йемен, предаде Асошиейтед прес.

Атакуваха американска база в Ирак с дрон

"Първоначалното разследване на военноморските сили на САЩ сочи, че платноходката без обозначителни знаци на която и да било държава идва от Иран", каза представител на Пентагона.

И този случай вероятно свързва Иран с въоръжаването на хусите, въпреки наложеното от ООН оръжейно ембарго, отбелязва АП. Иранското постоянно представителство в ООН засега не е отговорило на запитванията за коментар.

Шефът на Пентагона призова за "нова визия" за американската отбрана

Иран винаги е отричал да снабдява хусите с оръжие
. Поредното залавяне на пратка с оръжия, свързана с дългогодишната война в Йемен, идва на фона на усилията на САЩ и други страни да сложат край на конфликта, предизвикал една от най-тежките хуманитарни кризи в света. Оръжейната пратка обаче загатва, че конфликтът все още е далеч от своя край, отбелязва АП.

Оръжейната пратка била заловена от американския ракетен крайцер "Монтерей" при операция, започнала в четвъртък в северната част на Арабско море. След рутинна проверка моряците открили скритата пратка, увита в зелено фолио, под палубата на платноходката.

Пентагонът е изпратил още военни самолети в района на Афганистан

Сред иззетите оръжия са близо 3000 китайски автомата тип 56 - вариант на автомат "Калашников", стотици картечници и снайперски пушки, както и десетки модерни руски противотанкови ракети.

Пратката съдържала още няколкостотин гранатомета и оптични прибори за оръжия, отбелязва АП.
БТА