убийство парк
убийство парк / iStock/Getty Images
Заподозреният, който беше задържан за убийството миналата седмица на грузински гражданин в Берлин, е имал паспорт, чийто номер го свързва с руските служби за сигурност, пише германското списание "Шпигел", цитирано от Ройтерс.

"Шпигел" посочва, че разследване, направено съвместно с разследващите мрежи "Белингкет" и "Инсайдър", е показало, че името на предполагаемия убиец не може да бъде намерено никъде в руския национален паспортен регистър.

Германия разследва за убийството грузински командос в берлински парк от чеченец


Списанието добавя, че номерът на паспорта му е свързан със звено на министерството на вътрешните работи, което в миналото е издавало документи за самоличност на агенти на службата за военно разузнаване ГРУ. Германското министерство на вътрешните работи засега няма официален коментар по случая.
 


Германските власти не са съобщавали детайли за заподозрения, освен че е руски гражданин, а според "Шпигел" той е пътувал под името Вадим Андреевич Соколов.

Миналата седмица говорител на прокуратурата заяви, че тя проучва дали е имало политически мотив за убийството. "Шпигел" допълва, че рецепционистката в парижкия хотел, който бил посочен като адрес на заподозрения в заявлението за визата му, е казала, че никога не го е виждала. Миналия петък Зелимхан Хангошвили, който в миналото е воювал на страната на чеченските сепаратисти срещу Москва, беше застрелян, докато минавал през парк в центъра на Берлин на път за джамията. Ако днешната информация се потвърди, това ще създаде нови проблеми в отношенията между ЕС и Москва, които са в конфликт още отпреди това заради случая "Скрипал", отбелязва Ройтерс.
БГНЕС