/ iStock/Getty Images
Германската полиция разследва убийството в берлински парк на грузинец, който според съобщенията е бивш командос от специалните части и ветеран от войната в Чечня.

Полицията арестува 49-годишен заподозрян от Чечня за убийството в петък. Жертвата е идентифицирана само като Зелимхан К., на 41 години.
 


Убиецът се приближил до жертвата си в гръб, докато той отивал към джамия, застрелял го два пъти в главата и избягал с колело, като един от свидетелите определи като убийство в стил „екзекуция“.

Откриха най-голямата джамия в Европа (СНИМКИ/ВИДЕО)

По-късно полицейските водолази са открили пистолета „Глок“, перука и велосипед от близката река Шпрее, пише вестник „Бил дам зонтаг“. Голяма сума пари е намерена в дома на заподозрения, съобщава всекидневник „Тагесшпигел“. Става ясно, че жертвата е ветеран от Втората чеченска война (1999-2009 г.), който по-късно се присъединил към грузинската антитерористична единица.

През 2012 г. неговото звено участва в операция срещу бойци, държащи заложници в дефилето Лопота, близо до границата с руската република Дагестан.
 


Според германските медии убийството се смята за отмъщение, свързано с военното минало на жертвата. Един от синовете му каза, че Зелимхан К., баща на пет деца, е преживял четири предишни опита за покушение срещу него, най-новите през 2015 г. в Тифлис, Грузия, съобщи „Берлинер Цайтунг“.

През последните няколко години жертвата е живяла в Берлин.

Междувременно според германската полиция той бил потенциално войнстващ ислямист поради все още неизяснени причини, съобщава „Билд“.
 
 
БГНЕС