/ iStock/Getty Images
Шотландия все още не е наясно дали трябва да остане част от Великобритания, а референдум за независимост в Уелс през следващите няколко години е малко вероятен, казаха политически експерти, цитирани от ДПА.

На изборите миналата седмица стана ясно, че борещата се за независимост Шотландска национална партия е спечелила още две места в местния парламент и остава най-голямата партия, но малко не ѝ достига за мнозинство.

В Уелс най-голямата партия Уелски лейбъристи спечели още едно място, но също няма достатъчно места за мнозинство.

Шотландците искат нов референдум за независимост

Допитвания показаха, че шотландците са разделени наполовина по въпроса дали да напуснат Великобритания, докато в Уелс 10-15 процента от населението се обявява за независимост.

Шотландия е страна, която е дълбоко разделена, вълненията и от двете страни са големи, смята се, че това е от значение и че сега е началната точка на следващата фаза от този процес, каза за ДПА специалистът по допитванията във Великобритания Джон Къртис.

Предизборните програми на всяка от партиите за изборите през 2016 г. бяха по-"двусмислени" по отношение на това дали да се произведе референдум, докато в тазгодишните програми въпросът е широко застъпен, каза Къртис.

Шотландия се надява да се присъедини към ЕС като независима нация

Алистър Джоунс - доцент по политология в университета "Де Монфорт" в Лестър, каза, че съществуват множество "сериозни разделения" между Англия, Уелс и Шотландия, но референдум в Уелс е малко вероятен.

В Уелс се наблюдава огромен уелски национализъм, гордост от това да си уелсец, от езика и културата и неприязън към английското, но не е налице истинско желание за независим Уелс, така, както стоят нещата в момента, каза Джоунс за ДПА.
БТА