Никола Стърджън
Никола Стърджън / Gulliver/Getty Images, архив
Повечето избиратели в Шотландия искат нов референдум за независимост на тази британска нация. Желанието им, отразяващо раздалечаването между народите вследствие на Брекзита, засилва натиска върху британския премиер Борис Джонсън, за да склони той на подобен вот, предаде Франс прес.

Според проучване, чиито данни помества днес "Сънди таймс", 50 на сто от гласоподавателите в Шотландия биха желали референдум за независимост. Ако се изключат колебаещите се, 52 на сто от участниците подкрепят идеята за независимост.

Анкетата сочи освен това, че 51 на сто от избирателите в Северна Ирландия искат референдум за обединение на Ирландия - още една пукнатина в единството на кралството, коментира АФП.

Шотландия се надява да се присъедини към ЕС като независима нация

Шотландският премиер Никола Стърджън, която предвожда и Шотландската национална партия (ШНП), настоява от месеци за нов референдум за независимост на Шотландия, след като нейният лагер изгуби подобен вот през 2014 г., когато 55 на сто от шотландците казаха "не" на идеята за независимост.

Тя споменава по-специално Брекзита, осъществен против волята на повечето шотландци, като аргумент за отделяне от Обединеното кралство. Стърджън се надява Шотландия, станала независима, да се върне отново в ЕС.

През 2016 г. 51,9 на сто от всички британци гласуваха за Брекзит, но 62 на сто от шотландците се изказаха против.

Решението за нов референдум за независимост е прерогатив на британския премиер Джонсън, но той категорично отказва.

"Борис Джонсън явно се страхува от решението на шотландския народ", обвини го днес Никола Стърджън в интервю за Би Би Си.

Ако ШНП уверено спечели местните избори през май, това ще засили натиска върху Лондон, за да приеме той нови преговори. Джон Къртис, експерт по изборите в кралството, прогнозира, че ШНП ще победи с голяма преднина и ще получи седем депутатски кресла повече, отколкото през 2016 г.

ШНП публикува "пътна карта за референдум", според която "законен референдум" ще има след пандемията, ако борците за независимост получат след изборите мнозинство в местния парламент. Партията добавя, че "мощно" ще се възпротиви, ако британското правителство оспори плебисцита пред съда.

"Въпросът не е какво искам аз или какво иска Борис Джонсън, става дума за това какво искат шотландците, а все повече са доказателствата, че те искат независимост", заяви Никола Стърджън пред Би Би Си.
БТА