/ БГНЕС
Германският канцлер Олаф Шолц отхвърли турските претенции за суверенитет на гръцките острови в началото на официалното си посещение в Атина.

В интервю за гръцкия ежедневник "Та Неа" преди официалната си среща с гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис Шолц заяви, че е "неприемливо" държава от НАТО да поставя под въпрос суверенитета на друг член.

Той също така разкритикува "повече или по-малко прикритите военни заплахи" към Гърция, отправяни многократно от турския президент Реджеп Тайип Ердоган и негови висши служители през последните
месеци.

Гърция и Турция от години враждуват за морските граници и правата за проучване на енергийни източници в Егейско и Източно Средиземно море.

Шолц призова двете държави да разрешат различията си "чрез диалог и въз основа на международното право".

Напоследък Ердоган също така обвинява Гърция, че "окупира" егейски острови, чийто статут е уреден в договори, приети след Първата световна война.

В отговор Атина обвинява Турция, че е извършила стотици незаконни военни полети над островите.

Миналия месец Съединените щати заявиха, че гръцкият суверенитет не е под въпрос, след като Анкара подаде протест във връзка с разполагането на гръцки бронирани машини на островите Лесбос и Самос.
БГНЕС