/ iStock/Getty Images
Повече от 60 000 души са изчезнали в Мексико в последните 13 години. Черната статистиката започва от 2006 г., когато властите обявиха така наречената Война с наркокартелите, пише Риа новости.

До края на 2019 г. списъкът с безследно изчезнали е нараснал с над 60 000 имена, като това да над 97% от всички изчезнали в последните 55 години.

Шестима убити при стрелба в бензиностанция в Мексико

Шокиращите цифри изнесе министъра на вътрешните работи Алехандро Енсинас, който добави, че има и около 8000 души, които не са в списъка, защото не се знае кога са изчезнали, но също липсват.

Най-много хора в последните 50 години са потънали в неизвестност в североизточния щат Тамаулипас, който граничи с Тексас, 10 032 души. На втори място в черната статистика е западния щат Халиско с 9 286 изчезнали.

Мексико екстрадира в САЩ сина на основател на наркокартела "Синалоа"

В последните години в Мексико се води изпълнена с насилие битка между престъпните организации кой да контролира транзита на кокаина от Южна Америка към САЩ. През 2018 г. беше регистриран антирекорд за най-много убийства, не по малко от 33,3 хиляди.

През 2006 г. президентът Фелипе Калдерон обяви война на картелите и включи в борбата с тях армията. Беше реформирана федералната полиция и беше обявена награда за най-известните наркобарони.

Подобна беше политиката и на следващия президент Енрике Пеня Нието, по чието време беше арестуван най-известният наркобарон Хоакин Гузман, познат като Ел Чапо.
БГНЕС