/ gettyimages
Бившият министър на отбраната Шигеру Ишиба спечели днес изборите за лидерската позиция в Либерално-демократическата партия (ЛДП) на Япония и ще стане премиер на  Япония от 1 октомври.

Ишиба ще замени сегашния министър-председател Фумио Кишида.

Няма съмнение, че победителят в изборите за лидер на ЛДП ще стане премиер, тъй като партията контролира долната камара на японския парламент.

Ишиба победи министърката на икономическата сигурност Санае Такаичи на втория тур, който се проведе, след като никой от деветимата кандидати не спечели мнозинство на първия тур на гласуването за определяне на лидер на партията.

Борбата за мястото на настоящия премиер Фумио Кишида започна през август, когато той обяви намерението си да се оттегли от поста заради поредица от скандали, които доведоха до спадане на рейтинга на  Либерално-демократическата партия (ЛДП) до рекордно ниски нива.

В кратки коментари, направени преди втория тур на изборите, Ишиба призова за по-справедлива и по-благородна Япония, а Такаичи каза, че тя иска да изгради държава, в която хората могат да живеят безопасно и да просперират.

Ишиба подкрепя някои социално прогресивни политики, като например законова промяна, която да позволи на семейните двойки да използват различни фамилни имена. Такаичи и други по-консервативни депутати от ЛДП са против това.

Южна Корея с нетърпение очаква да започне да работи с новия японски кабинет за укрепване на връзките с най-близкия си съсед и партньор, съобщи външното министерство на Сеул.

Южнокорейският президент Юн Сук-йол превърна в свой дипломатически приоритет подобряването на връзките с Токио и изграждането на тристранно сътрудничество със САЩ в областта на сигурността, като загърби дългогодишните враждебни отношения, породени от историческото минало на Южна Корея и Япония. 

"Южна Корея и Япония са най-близките съседи и партньори, които споделят ценностите на свободата, човешките права и върховенството на закона, и имат общи интереси в областта на сигурността, икономиката и световния дневен ред", заяви министерството.



Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Габриела Иванова, Пламен Йотински/БТА