Шестимата водещи кандидати за президент на Украйна
Шестимата водещи кандидати за президент на Украйна / БГНЕС

Трийсет и петте милиона гласоподаватели в Украйна ще изберат днес президент измежду 21 кандидати. Шестимата основни претенденти са:

Петро Порошенко: Според социологическите проучвания той е водещият кандидат. С мощната си кампания по телевизии и с билбордове "шоколадовият цар" на Украйна, обеща "нов начин на живот". В много речи в цялата страна 48-годишният милиардер, натрупал състояние от компанията си за сладкарски изделия, обеща да задълбочи връзките с Европейския съюз и да постигне безвизов режим за украинците през първата година на мандата си. Порошенко каза, че целта му е в срок от три месеца да нормализира отношенията с Русия и заяви, че програмата му не предвижда членство на Украйна в НАТО.

Той обяви също, че ще продаде бизнеса си със сладкарски изделия и че иска наесен да има парламентарни избори. Украинският ще остане официалният език на страната, заяви той, но руският ще получи специални гаранции.

Юлия Тимошенко: Петдесет и три годишната бивша министър-председателка и кандидат на партия "Баткившчина" се обърна към избирателите с призива "Трябва да ги спрем!", имайки предвид както руснаците, така и олигарсите.

Тя бе един от лидерите на прозападната Оранжева революция от 2004-2005 г. и бе пратена в затвора по обвинения в злоупотреба със служебно положение. Това стана при управлението на политическия й съперник, президента Виктор Янукович, който бе свален от власт през февруари.

Бившият премиер избра справедливостта за основна тема на кампанията си и обеща да се стреми към пълноправно членство на Украйна в ЕС, започвайки от сключване до края на годината на споразумение за асоцииране и безвизово пътуване.

Тимошенко каза, че като президент ще сложи край на руската окупация на Крим, ще увеличи разходите за отбрана до 5 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) и ще подложи въпроса за членство в НАТО на национален референдум. Украинският ще остане единствен официален език, но ще се запазят правата на регионалните езици, посочи тя.

Сергий Тигипко: Заявявайки, че "взаимното игнориране е грешният път", 54-годишният Тигипко представи себе си като човек, който може да постигне равновесие в Украйна. Ключови моменти от плана му за спасение на страната са преговорите с паравоенните групи и тяхното разоръжаване. Бившият вицепремиер също така обеща да издигне икономиката до европейско равнище и да се фокусира върху западните пазари. Възстановяването на териториалната цялост на Украйна е крайъгълен камък в политиката му към Русия, наред с намаляването на енергийната зависимост от източния съсед. Украинската армия ще отмени наборната служба, а руският ще стане вторият официален език.

Михаил Добкин: Четиридесет и четири годишният бивш губернатор на Харковска област обеща да осигури единство на страната и подчерта необходимостта от добри отношения с Русия на всички нива, което значи руският да стане втори държавен език и присъединяване към Митническия съюз с Москва, Беларус и Казахстан.

Добкин също е за отмяна на наборната служба и обеща по-добро заплащане и жилищни условия за военните, като същевременно каза, че ще държи Украйна извън всякакви военни съюзи. Конституционни промени ще осигурят федерализация на страната, каза той.

Олег Тягнибок: Четиридесет и пет годишният лидер на радикалната националистическа партия "Свобода" обеща да изтегли Украйна от доминирани от Москва организации като Общността на независимите държави, да я направи член на ЕС и на НАТО. Тягнибок иска да въведе визов режим с Русия, а безвизов със страните от ЕС.

Той също каза, че също ще увеличи разходите за отбрана до 5 процента от БВП и предложи да възстанови ядрения арсенал на Украйна, за да парира "руската агресия", заемайки твърда линия срещу сепаратистите. Ще има украинизация във всички сфери, обеща той.

Дмитро Ярош: Четиридесет и две годишният ултранационалист заяви, че той също иска да превъоръжи Украйна с ядрени оръжия и да спре "руската агресия" и сепаратизма чрез мобилизация на въоръжените сили, Национална гвардия и народни милиции. Всички пълнолетни украинци ще могат да притежават оръжие, каза Ярош, който оглавява радикалната партия "Десен сектор", но участва в надпреварата като независим кандидат.

И той е за тясно партньорство с НАТО и ЕС и иска безвизов режим за украинците и достъп до трудовите пазари на Евросъюза. Отношенията със страните от региона на Черно и Балтийско море са приоритет на външната му политика, наред със задълбочаването на отношенията с Китай и други азиатски страни. (БТА)