/ БГНЕС
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг беше обявен от правителството в Осло за управител на Централната банка на Норвегия, въпреки изразените от опозицията опасения, че назначаването на този пост на бившия премиер ще отслаби независимостта на банката, предаде Ройтерс.

Макар че постът ще бъде официално овакантен от 1 март, Столтенберг ще го заеме едва наесен, тъй като мандатът му като генерален секретар на НАТО е до края на септември, посочва агенцията.

Столтенберг към Петков: България е ангажиран съюзник на НАТО

Дотогава банката ще бъде управлявана от и. д. Ида Волтен Баке, зам.-управител на централната банка и основен съперник на Столтенберг за поста, посочи правителствен източник.

"Търсихме най-добрия централен банкер за Норвегия и съм убеден, че това е Йенс Столтенберг", посочи финансовият министър Трюгве Шлагсволд Ведум.

ЕС планира внос на газ от САЩ, Норвегия, Катар и Азербайджан

Икономист по образование и бивш лидер на Работническата партия, Столтенберг беше премиер на Норвегия от 2000 г. до 2001 г. и от 2005 г. до 2013 г., преди да стана генерален секретар на НАТО. Той е бил и финансов и енергиен министър.

Самият Столтенберг коментира малко по-късно, че остава изцяло посветен на работата си в алианса до изтичането на мандата си в края на септември, предаде Ройтерс.
БТА