Шефът на ЦРУ не бил се сблъсквал с по-сложен проблем от сирийската криза
Шефът на ЦРУ не бил се сблъсквал с по-сложен проблем от сирийската криза / Guliver/Getty Images

Директорът на ЦРУ Джон Бренан каза, че за целия си професионален живот не се е сблъсквал с по-сложен проблем от сирийския, предаде ТАСС. Той говори в Института "Брукинс" във Вашингтон.

В Сирия се сблъскахме с множество вътрешни и външни играчи, с множество пресичащи се цели и намерения, отбеляза Бренан в контекста на въпрос за отношенията на САЩ с Турция и за оценката от Вашингтон на действията на кюрдите. Шефът на ЦРУ каза, че Турция е "много близък съюзник", а кюрдите са партньори по борба с екстремистката групировка "Ислямска държава".

Ние не сме съгласни с Турция по всичко, което става в този регион, и "съвършено открито и честно разговаряме с турците, когато възникнат разногласия. Те също от време на време открито изразяват несъгласие с нас", отбеляза той.

В отговор на друг въпрос Бренън каза, че ще си подаде оставката, ако следващият президент на САЩ нареди на неговото ведомство да възобнови практиката на т.нар. "уотърбординг" - потапяне във вода с цел симулация на давене. Тази практика се прилагаше срещу заподозрени екстремисти в тайните затвори на ЦРУ в чужбина по времето на президента Джордж Буш-младши.

Неотдавна републиканският кандидат за президент Доналд Тръмп открито заяви, че ако бъде избран, веднага ще нареди тази практика отново да бъде въведена.

Източник: БТА