/ gettyimages
Южна Корея, САЩ и Япония осъдиха "по най-категоричен начин" военното сътрудничество между Северна Корея и Русия
В понеделник високопоставен севернокорейски военен служител разкритикува Съединените щати за разширяването на военната им помощ за Украйна и потвърди подкрепата на Пхенян за Москва във войната в Украйна, съобщи държавната медия KCNA.

Вашингтон и Сеул са все по-разтревожени от задълбочаващото се военно сътрудничество между Русия и Севера и ги обвиняват, че нарушават международните закони, като търгуват с оръжия, които Русия да използва срещу Украйна. Москва и Пхенян отричат да са прехвърляли оръжия, пише Reuters.

Пактът, подписан от руския президент Владимир Путин и севернокорейския лидер Ким Чен Ун по време на посещението на Путин в Пхенян миналата седмица, задължава всяка от страните да окаже незабавна военна помощ на другата в случай на въоръжена агресия срещу някоя от тях.

В понеделник Путин благодари на Ким за гостоприемството му по време на пътуването, което издигна връзките на безпрецедентно ниво, съобщиха от Кремъл в понеделник.

Анализатори твърдят, че пактът ще постави основите на търговията с оръжие между двете страни и ще улесни антиамериканската и антизападната им коалиция.

Пак Чон Чон, един от висшите военни служители на Северна Корея, заяви, че Русия има "правото да избере всякакъв вид ответен удар" в изявление, разпространено от KCNA, като добави, че ако Вашингтон продължи да тласка Украйна към "прокси война" срещу Русия, това може да предизвика по-силен отговор от страна на Москва и "нова световна война".

Той се позова на коментарите на Пентагона от миналата седмица, че украинските сили могат да използват оръжия, доставяни от САЩ, за да нанасят удари по руските сили навсякъде по границата с Русия.

Високопоставени представители на Южна Корея, САЩ и Япония осъдиха "по най-категоричен начин" задълбочаването на военното сътрудничество между Северна Корея и Русия в съвместно изявление, публикувано от външното министерство на Сеул в понеделник.

Възможно е Русия да е получила около 1,6 млн. артилерийски снаряда от Северна Корея от август до януари, съобщи в. "Вашингтон пост" в събота, анализирайки данни от американската организация с нестопанска цел в областта на сигурността C4ADS, които показват, че 74 000 метрични тона експлозиви са пренесени от пристанищата на Далечния изток на Русия до други обекти, главно по границите в близост до Украйна.

Споразумението на Путин за взаимна отбрана със Северна Корея може да предизвика търкания с Китай, който отдавна е основен съюзник на авторитарната държава, заяви в неделя висш американски военен.

Северна Корея планира да изпрати строителни и инженерни сили в окупираните от Русия територии на Украйна още през следващия месец за възстановителни работи, съобщи по-рано южнокорейската кабелна телевизионна мрежа TV Chosun, като се позова на южнокорейски правителствен служител.

Тези сили, които работят в чужбина под прикритието на строителни работници, за да печелят твърда валута за режима, ще бъдат преместени от Китай в тези контролирани от Русия региони, заяви телевизията.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Reuters