Само десетина дни след като закри Българския клуб в Битоля „Иван Михайлов“, министърът на правосъдието на Северна Македония издаде заповед за заличаването на Българския клуб "Цар Борис Трети" в Охрид, предаде БГНЕС.

И двете сдружения на местните българи бяха регистрирани преди 3-4 години. Тяхното заличаване става след поправки в закона, които влизат в сила със задна дата.

Днес следобед министърът на правосъдието Кренар Лога подписа решение за закриване на Българския клуб "Цар Борис III" в Охрид.

Ковачевски: Ние излъчваме БНТ в Македония, защо няма македонска телевизия в България

Ходът идва след становището на Комисията за употреба на имената, която преди два дни даде отрицателно становище за клуба в Охрид. Сега на ход е Централният регистър, който трябва да изтрие името от системата след това решение.

Външно за затварянето на българския клуб в Битоля: РСМ нарушава основни принципи на ЕС

„Комисията за употреба на лични имена смята, че евентуалното назоваване на сдружението с такова име предизвиква напрежение и нетърпимост сред цялото македонско общество. В обяснението Комисията посочва, че той е отговорен за престъпления, извършени по време на българската окупация на Македония през Втората световна война, по време на които са ликвидирани стотици граждани. Особено се подчертава мнението, че неговото сътрудничество и съюз с Третия райх и подчертаната антисемитска политика са най-пряко отговорни за депортирането и унищожаването на хиляди евреи от Македония в лагера на смъртта Треблинка“, се казва в официално изявление.



 
БГНЕС