Северна Корея заплаши да предприеме “смели и решителни военни стъпки“ срещу Япония, осъждайки приетата от Токио нова стратегия за национална сигурност като опит на страната да се превърне в агресивна военна сила, предаде Асошиейтед прес.

Изявлението на КНДР беше направено четири дни, след като Япония обяви новата си стратегия, която отразява решителността ѝ да притежава възможности за извършване на “ответен удар“ и да удвои военните си разходи, за да получи по-настъпателна опора срещу заплахите от Китай и Северна Корея.

Севернокорейското външно министерство заяви, че стремежът на Япония да придобие способност за ответен удар не е свързана със самозащита, а всъщност е ясен опит за придобиване на “способност за превантивна атака с цел нанасяне на удари по териториите на други страни“.

 “Глупавият опит на Япония да задоволи своята зла ненаситност – изграждането на капацитет за военна инвазия под претекст за законно упражняване на правата за самозащита – не може да бъде оправдан и толериран“, предадоха държавните медии в Пхенян, позовавайки се на говорител на министерството, чието име не бе споменато.

Изявлението обвинява САЩ в подкрепа и насърчаване на японските военни амбиции, както и в подкопаване на мира в региона. В него се казва, че подобни предполагаеми действия от страна на САЩ принуждават Северна Корея да работи усилено, за да завърши плановете си за разработване на нови стратегически оръжия и да осуети вражеските опити за нахлуване в КНДР.
Габриела Иванова/БТА