ракета
ракета / iStock/Getty Images
Северна Корея днес изстреля "неизвестен снаряд", който изглежда се е разбил малко след това, предаде Ройтерс, позовавайки се на информация от въоръжените сили на Южна Корея, публикувана малко след като японски медии съобщиха за предполагаемото изстрелване от притежаващия ядрени оръжия Север.

Предполагаемата ракета е била изстреляна от летище в покрайнините на севернокорейската столица Пхенян, се казва в съобщението на министерството на отбраната на Южна Корея. САЩ и Южна Корея твърдят за две наскорошни изстрелвания от това летище, че това са били тестове на нова междуконтинентална балистична ракета. Северна Корея настоява, че тестовете са били за разработка на компоненти от разузнавателен сателит.

Южна Корея подозира, че КНДР изпитва междуконтинентални балистични ракети


По информация от японската обществена телевизия "ЕнЕйчКей" източник от японското министерство на отбраната е нарекъл снаряда потенциална балистична ракета.

Тази година Северна Корея изстрелва ракети с безпрецедентна честота, като на 5 март проведе деветото си ракетно изпитание, което беше осъдено от САЩ, Южна Корея и Япония. Миналата седмица служители от САЩ и Южна Корея съобщиха, че Северна Корея изглежда е започнала да възстановява някои тунели в затворения си ядрен полигон.
БТА