/ БГНЕС
Северна Корея изстреля няколко ракети с малък обсег от източното си крайбрежие, съобщи южнокорейската армия. Това е първото изстрелване на ракети в КНДР от 2017 г., отбелязва Ройтерс.

След срещата Тръмп-Ким: Северна Корея е разширила своя база за ракети с голям обсег

Първоначално южнокорейският генерален щаб съобщи за изстрелването на една ракета от град Вонсан в посока Японско море. Впоследствие стана ясно, че са изстреляни няколко ракети, които са изминали разстояние между 70 и 200 км.

"Изстреляната в посока Японско море севернокорейска ракета не достигна изключителната икономическа зона на Япония", заяви представител на японското правителство, цитиран от ТАСС. "Не установихме ракетата да е достигнала икономическата ни зона", добави той.

САЩ искали от КНДР пълно ядрено разоръжаване

Правителственият служител отхвърли предположението, че изстреляната ракета е балистична.

Изстрелването е първото, откакто КНДР изстреля междуконтинентална балистична ракета през ноември 2017 г. преди да започне преговори с Южна Корея и Съединените щати.

ООН: Северна Корея не е спряла изпълнението на ядрената и ракетната си програма

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун обеща повече да не прави тестове на ядрени оръжия и на междуконтинентални балистични ракети, но КНДР впоследствие тества други оръжия.

Пентагонът: На 17 април КНДР е изпитала оръжие


Според експерта Хари Казианис от мозъчния тръст Център за национални интереси, Северна Корея демонстрира недоволството си от липсата на гъвкавост на американското правителство по въпроса с отмяната на санкциите.

САЩ са уверени, че Ким Чен-ун ще спазва поетите ангажименти

Ким Чен-ун се срещна два пъти с американския президент Доналд Тръмп, но двамата лидери не успяха да постигнат съгласие за денуклеаризацията на Корейския полуостров и отмяната на санкциите, припомня Ройтерс.
БТА