Северна Корея е изстреляла балистична ракета над Японско море, съобщиха световните агенции, като се позоваха на информация на южнокорейската армия.

Засега не се съобщават подробности, като модела или продължителността на полета на ракетата, която вече е паднала във водата. Според японската брегова охрана, цитирана от Киодо, тя е паднала извън изключителната икономическа зона на страната.

Бреговата охрана призовава корабите в региона да не се доближават до отломките, ако намерят такива, а незабавно да се свържат с властите.
Това е поредното изстрелване на ракета в година, в която Пхенян извърши рекорден брой ракетни изпитания, включително на междуконтинентална балистична ракета миналата седмица. Засилват се и опасенията, че Северна Корея може да се готви за първия си ядрен опит от 2017 г., припомня Ройтерс.

Общо Корейската народнодемократична република е изстреляла 32 ракети от началото на годината, 13 от които миналия месец.
Южна Корея заяви, че е идентифицирала отломки от ракета с малък обсег, изстреляна миналата седмица, която се е приземила в близост до южнокорейските води. Според извършения анализ частите са принадлежали на ракета земя-въздух СА-5 (С-200) от съветската епоха, съобщи министерството на отбраната.

Министерството осъди категорично изстрелването на ракетата, определяйки го като нарушение на военно споразумение от 2018 г., забраняващо всякакви дейности, подклаждащи напрежението по границата между двете Кореи.

"Това изстрелване на ракетата СА-5 беше явно преднамерена, умишлена провокация", се казва в изявлението. "СА-5 има и характеристики на ракета "земя-земя" и Русия е използвала подобни ракети в Украйна" за удари по наземни цели.
Севернокорейските военни заявиха, че изстрелванията са симулирали удари по Южна Корея и САЩ. Те отправиха критики към съвместните учения на двете страни, които определиха като "опасни, агресивни".

Ракетата за противовъздушна отбрана е разработена в СССР за използване срещу стратегически бомбардировачи и други цели на голяма височина. Такива ракети са били изнасяни по цял свят и все още са на въоръжение в поне десетина държави, отбелязва Ройтерс.

Северна Корея е получила подобни системи в средата на 80-те години на миналия век, според доклад на нидерландски изследователи от 2020 г.
"Два обекта, оборудвани с тези системи с много голям обсег на действие, покриват цялото въздушно пространство на Северна Корея, както и значителна част от това на Юга", пишат изследователите.

"Въпреки това, тъй като са създадени за противодействие на стратегически самолети, използването им срещу съвременни бързи изтребители като Ф-15 и Ф-16 е меко казано съмнително", добавят те.
БТА