Доналд Тръмп и Ким Чен ун
Доналд Тръмп и Ким Чен ун / БГНЕС
Северна Корея заяви, че изчерпва търпението си към Съединените щати и дори личните отношения между лидерите на двете страни не биха били достатъчни, за да се предотврати отпадането на ядрената дипломация, предаде Дейли Мейл.

Страната заяви, че враждебните политики и едностранните искания за разоръжаване могат да застрашат дипломацията.

В същия ден лидерът на страната Ким Чен-ун посети фабриката за медицински уреди Мьохансан, Северна Корея.
 

Връзката между Ким Чен-ун и Тръмп е специална


Той разкритикува „липсата на модернизация“ във фабриката по време на посещението си през август миналата година, и вчера, придружен от водещи служители на Централния комитет на Корейската работническа партия каза, че подобренията не са извършени по деликатен начин.

Г-н Ким заяви, че иска медицинско оборудване да достигне стандарта на "развиващите се страни".

Това изказване идва във все по-напрегнато време в отношенията между САЩ и Северна Корея, като в  изявлението си, което беше публикувано вчера, високопоставения севернокорейски служител Ким Йонг Чол заяви, че във всеки момент може да има „размяна на огън“, тъй като не е постигнат значителен напредък в осигуряването на ядрени преговори.
 

Администрацията на Тръмп ще бъде „сериозно сбъркана“, ако игнорира крайния срок, предложен от лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, за да създаде сделка, при която ядрените оръжия да бъдат частично предадени.

Той каза, че САЩ ще се провалят, ако използват „близките лични отношения“ между лидерите за „тактика на забавяне“.

Г-н Чол заяви, че страната е все по-разгневена от исканията на администрацията на Тръмп за "окончателна и напълно проверена денуклеаризация", като същевременно настоява други държави на ООН да засилят санкциите си.