Тръмп и Ким
Тръмп и Ким / Gulliver/Getty Images
Ким Чен-ун все още се надява да постигне споразумение за ядрената програма на КНДР чрез пряк контакт с Тръмп
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун смята, че връзката, която има с президента на САЩ Доналд Тръмп, е "специална", заяви днес високопоставен севернокорейски представител, цитиран от официалната агенция КЦТА, предаде Франс прес.

Съветникът в севернокорейското министерство на външните работи Ким Ке-гуан заяви пред КЦТА, че преди няколко дни се е срещнал със севернокорейския лидер и той му казал, че "отношенията между него и президента Тръмп са специални".
 

Северна Корея напусна ядрените преговори със САЩ в Швеция


Преди няколко дни президентът Тръмп заяви по отношение на Ким: "Харесвам го. Той ме харесва. Разбираме се добре. Уважавам го. И той ме уважава".
Ким все още се надява да постигне споразумение за ядрената програма на КНДР чрез пряк контакт с Тръмп, смятат анализатори.

Според тях Пхенян се опитва да извлече полза от отношенията между двамата мъже, за да получи отстъпки от страна на американците.

Лидерът на КНДР вече похвали "изключителната смелост" на президента Тръмп, като същевременно многократно настоя Вашингтон да предложи до края на годината "нов метод" за преговори.
 

Ким Чен-ун покани Доналд Тръмп в Пхенян


Пхенян е наясно, че високопоставените американски представители ще се противопоставят на отмяна на санкциите преди пълната денуклеаризация и затова желае "да преговаря директно с Тръмп", каза за АФП Кхо Ю-хван, преподавател по севернокорейски изследвания в университета Донгук в Сеул.

"Северът изпраща съобщение, за да каже, че докато Тръмп не се обади, преговорите ще се провалят и, че в момента те са на кръстопът", коментира той.

Съветникът в министерството на външните работи заяви за КЦТА, че американски политици са враждебно настроени към Пхенян, защото "са обсебени от манталитета и идеологическите предразсъдъци на Студената война".

"Искрено се надявам, че ще бъде намерена движеща сила за преодоляване на всички тези препятствия на на базата на близки отношения" между Ким и Тръмп, добави той.

Преговорите между САЩ и КНДР буксуват след провала на втората среща на върха през февруари в Ханой.

Оттогава Северна Корея повиши напрежението с поредица от ракетни тестове, а новите преговори, започнали в началото на октомври в Стокхолм, също завършиха безуспешно.