/ Gulliver/Getty Images
Северна Корея разкритикува решението на САЩ да достави на Украйна модерни бойни танкове, за да ѝ помогне да отблъсне руското нашествие, като отбеляза, че Вашингтон предизвиква ескалация на една зловеща прокси война, за да унищожи Москва, предаде Асошиейтед прес.

Думите на Ким Йо-чен, влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, говорят за все по-задълбочаващата се подкрепа на Пхенян за Русия във войната с Украйна в момент, когато Северна Корея се конфронтира със САЩ и азиатските им съюзници заради своята собствена, разрастваща се ядрена ракетна програма.

Джо Байдън: САЩ изпраща 31 танка „Ейбрамс“ на Украйна

Изказването на Ким Йо-чен беше разпространено от севернокорейската новинарска агенция КЦТА, след като американският президент Джо Байдън съобщи преди два дни, че САЩ ще изпратят 31 танка "М1 Ейбрамс" на Украйна, отбелязва Асошиейтед прес.

Според Ким Йо-чен администрацията на Байдън "още повече преминава червената линия", като дава зелена светлина за изпращането на основните си танкове в Украйна и това решение отразява "зловещото намерение на САЩ да реализират своята хегемонистична цел за ескалация на прокси войната за унищожаване на Русия".

Тръмп с остра критика към Байдън: Първо идват танковете, после и ядрените бомби

"Съединените щати са престъпникът, който създава сериозна заплаха и предизвикателство за стратегическата сигурност на Русия, и тласка ситуацията в района към сегашната сериозна фаза", каза сестрата на севернокорейския лидер. И добави, че Северна Корея винаги ще е на страната на Русия.
Светослав Танчев/БТА