/ Gulliver/Getty Images
Сериалът „Чернобил“, разказващ историята на ядрената авария през 1986 година, стана хит, надминавайки по рейтинг дори касовия „Игра на тронове“. Според уебсайта IMDB поредицата е оценена от повече от 100 души и вече е с феноменалния рейтинг 9.7 от 10.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯ И СПОМЕНИ ЗА УЖАСА „ЧЕРНОБИЛ“ ТУК

Но не всички са съгласни в високата оценка. Британската актриса и сценаристка Карла Мери Суит се възмути в Туитър от отсъствието на чернокожи актьори сериала, пресъздаващ трагичните събития, разиграли се през 1986 година в Украйна, тогава част от Съветския съюза. Мери Суит заяви, че е разочарована от създателите на сериала, които, по думите й, смятат, че „чернокожите хора не съществуват“.

Twitter

Подигравателните коментари не закъсняха. „О, Боже! В СССР? Сериозно?“, запита онлайн потребител. „Историята не е политкоректна“, отбеляза друг. Имаше и откровено възмущение: „Ще прекратя този разговор, защото никой не може да повярва, че такава глупост може да се публикува“.

33 години от най-тежката ядрена авария в историята на човечеството (СНИМКИ/ВИДЕО)

Оказва се обаче, че един от наборните войници, участвали в ликвидирането на последствията от аварията в ядрената централа „Чернобил“ е чернокожият Игор Киряк. Откритието е на украйнското онлайн издание “TheБабель“. През 1985 година Киряк влиза в казармата и попада в 210-та понтонно-мостова бригада, базирана в Киев. В състава на бригадата е и част 75110, в която той служи. Войниците от тази част ликвидират последствията от чернобилската катастрофа от април 1986 до ноември 1990 година.
На 26 април 1986 година генерал-полковник Осипов поставя на частта задачата да направи понтонен мост над река Припят, за да се евакуира местното население. Без оръжие, само с противогази, войниците изминават разстояние от около четири километра и на 2 май мостът е готов. Същата година Хиряк получава благодарствена грамота за „образцово изпълнение на дълга пред родината“. В момента Игор Киряк живее в руския град Череповец.