Сергей Лавров: Няма план Б на споразумението за Сирия
Сергей Лавров: Няма план Б на споразумението за Сирия / БГНЕС

Няма план Б на споразумението за прекратяване на огъня в Сирия и не се планира да има. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс.

На 22 февруари САЩ и Русия направиха съвместно изявление, че на 27 февруари в полунощ влиза в сила прекратяване на огъня в Сирия, като условията на примирието засягат всички враждуващи страни с изключение на терористични групировки като "Ислямска държава" и сирийския клон на Ал Кайда Джебхат ан Нусра (Фронт на побесата).

По-късно САЩ обявиха, че готвят "план Б", в случай че примирието не бъде приложено в набелязания срок. Те обаче не са разкрили официално съдържанието на своя алтернативен проект, посочва ТАСС.

Ако дипломацията не успее, САЩ имат план Б - разчленяване на Сирия

Запитан да коментира този план, Лавров каза, цитиран от ТАСС: "За план Б всички казаха, че няма и няма да има. Нито от страна на Русия, нито от страна на САЩ".

Руското външно министерство заяви, че процесът на прекратяване на огъня в Сирия е в ход "независимо от опитите на някои американски служители да го саботират", предаде Ройтерс. Говорителката Мария Захарова каза пред журналисти, че Москва и Вашингтон си разменят информация по плана за примирие. Тя добави, че прекратяването на огъня няма да засегне групировки, които не са заявили намерение да се включат в примирието.

"Става дума за примирие между Дамаск и опозиционни групи, които трябва да се регистрират в съответните руски и американски пунктове, за да заявят участие", посочи Захарова. Групировките, които не го направят, няма да попадат под действието на примирието.

Лавров съобщи също, че руски проект на резолюция за Сирия може да бъде разгледан в Съвета за сигурност на ООН всеки момент.

Източник: БТА