Сейф ал Ислам: Триста убити при демонстрациите в Либия
Сейф ал Ислам: Триста убити при демонстрациите в Либия / БГНЕС

При насилието в Либия по време на протестите срещу режима на Муамар Кадафи са загинали 300 души - 242 цивилни и 58 военни. Това заяви на пресконференция синът на Кадафи Сейф ал Ислам, цитиран от АФП.

Това е първият случай, в който либийските власти оповестяват данни за боря на жертвите от началото на демонстрациите, пише „Фокус".

Междувременно либийският министър на националната сигурност Абдел Фатах Юнис ал Обейди обяви, че напуска режима на Муамар Кадафи и преминава на страната на "революцията от 17 февруари/, предаде "Ал Джазира", цитирана от Ройтерс. Катарската телевизия показа любителско видео, което показва Обейди, седнал зад бюро, да чете изявлението си. В него той призовава армията да се присъедини към "законните искания" на хората.

Голям брой войници от либийската армия са дислоцирани в град Сабратах, западно от Триполи, след като демонстранти разрушиха там правителствени сгради. Това пише в електронното си издание либийският вестник "Курина", цитиран от Ройтерс. В разположения на около 80 км западно от либийската столица Сабратах демонстранти са опожарили сгради на службите за сигурност, на криминалната полиция и на революционните комитети. Освен това те са разкъсвали портрети на Муамар Кадафи, пише вестникът, като се позовава на свой кореспондент на място. Сабратах е известен с архитектурните останки от римско време, посочва Ройтерс.